alt det vi deler01

Få dine kunder til at græde og grine

Jesper Koch NEURO-BLOG @da Skriv kommentar

I går havde jeg et sjovt møde.

Jeg er ved at designe en fantastisk online kampagne for en stor dansk virksomhed og det første chefen gør, på mødet, er at se meget alvorligt på mig, hvorefter han spørger:

Hvordan måler du på om kampagnen virker?

Hertil svarer jeg:

Jeg måler på, hvor meget dine kunder græder og griner

WHAT? Hold kæft, hvor er det useriøst, tænker du måske nu? Men før du klikker videre i din dag, så læs lige min forklaring, der iøvrigt bygger på forskning fra hjernevidenskaben og socialpsykologien (neuromarketing).

Mennesker køber ikke produkter. Mennesker køber mennesker, og især mennesker, som de kan identificere sig med på et følelsesmæssigt niveau. Derfor skal du ikke fokusere på struktur (Fx vi er verdens største leverandør), men derimod på den BEVÆGELSE, som du gerne vil skabe. Det vil sige, fokuser ikke på selve transaktionen (Aflever dine penge og få vores produkter for penge). Fokuser i stedet på, hvilken følelse du gerne vil vække, fordi du viser den TRANSFORMATION, som du skaber med din bevægelse og dit produkt.

Giver det mening?

ALT DET VI DELER

Et eksempel, der trækker på netop denne filosofi og metode er TV2s nye online kampagne, der har fået titlen “Alt det vi deler”.

Metoden er det SOCIALE EKSPERIMENT, som er en hyppigt anvendt metode indenfor neuromarketing og som har til hensigt at vække en stærk følelse, som så knyttes sammen med det budskab, som TV2 gerne vil igennem med.

Her er strategien:

PROBLEMET synliggøres

Først skabes, der en situation og en følelse af, at der er forskellige grupperinger, som ikke har og egentlig heller ikke ønsker at have noget med hinanden at gøre (Følelsen af “os og dem”) Derefter sørger du for at forstærke denne følelse via hvide aftegninger på gulvet (Visuel forstærkning).

DET SOCIALE EKSPERIMENT IGANGSÆTTES:

Nu, hvor der er skabt en følelse af adskillelse, igangsættes et socialt eksperiment, der skal vise at gruppe og gruppefølelse faktisk er en social konstruktion. Det gøres ved at forsøgslederen stiller sig på et neutralt sted, hvor han så beder folk om at gå over i en ny boks i forhold til om de var klassens klovn, om de er bonusforældre, om de følte sig mobbet som børn, om de var dem, der mobbede osv.
Og så har vi pludselig en ny situation, hvor speakeren fx kan sige:
Så er der os. Os, der tror på et liv efter døden
På den måde arbejdes der med neurotriggeren KONTRAST:
Vi startede med en situation, hvor vi satte folk i bås ud fra et ydre, fastlåst billede af “os og dem”. Men vi skaber en ny situation, hvor, der ikke er et “os og dem”, men et “OS”, fordi vi er meget forskellige mennesker, der ikke desto mindre er bundet sammen af nogle andre ting, end blot det ydre. Vi har vist at sociale grupper ikke er en fast størrelse, men noget vi skaber sammen.

FØLELSERNE FORSTÆRKES:

På denne måde skabes der et billede af den TRANSFORMATION/BEVÆGELSE, som vi gerne vil kommunikere.
Tænk ikke på det, der adskiller os, men på det vi kan dele
Så nu handler det om at bygge stærke følelser op omkring netop det budskab, og her bruger vi emotionelle kontraster.
Vi får folk til at grine, fordi vi spørger:
Hvem har været så heldig at få sex indenfor den sidste uge?
Omvendt får vi også folk til at mærke smerten ved at føle sig ensom:
Trumfen i slutningen af filmen bliver så, at vi også kan stå sammen om at hylle den modige, der tør stå alene. I dette tilfælde er det den unge fyr, der står frem og dermed viser, at han er biseksuel.

Produkt placement

Hvis vi lige opsummerer så handler det altså om følgende:
Synliggør et problem, hvorefter du laver en løsning eller et eksperiment, der tydeligt viser en positiv TRANSFORMATION. Derefter handler det om at SKABE STÆRKE FØLELSER, der understreger pointen. Til sidst laver du et KLIMAKS eller en OVERRASKELSE, hvorefter du placerer dit logo og din tagline
I dette tilfælde afslutter speakeren filmen med følgende tekst og tagline:
Og så er der alle os der elsker Danmark. Så måske har vi mere til fælles, end vi går rundt og tror (pause) TV 2 alt det vi deler

Aktualitet

Den engelsksprogede version af “All That We Share” blev uploadet på YouTube den 27. Januar, som er mærkedagen for “The International Holocaust Remembrance Day” og den dag, hvor præsident Donald Trump udgav sin bekendtgørelse om at blokere indrejse for borgere fra syv muslimske lande.
På den måde trækker TV2s online kampagne også på triggeren AKTUALITET og budskabet bliver en del af en større bevægelse – det bliver et statement!
Resultatet er, at der lige nu foregår en del debat og delinger af kampagnen, også uden for Danmark. Alt sammen ting, der sikrer, at kampagnen går viralt.
Og det sker fordi, det lykkes at få folk til at grine eller græde. Ja, der er selvfølgelig også nogle, der hader kampagnen, fordi de synes, at det er politisk propaganda eller følelsesporno. Men sådan er det altid.
En god kampagne rammer følelserne. Derfor vil du både få nogle, der hader dig og nogle, der elsker dig

Jesper KochFå dine kunder til at græde og grine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *